THE EFFECT OF HOT WATER SUPPLY TO THE LEVEL OF FORMALIN AND PROTEIN IN THE TERI FISH

Ira Oktaviani Rz

Abstract


Formalin (formaldehyde) is a colorless or almost colorless solution with a pungent odor, its vapor stimulates the membranes of the nose and throat liver, and burning. The use of Formalin as a food preservative is prohibited by the government, since this material is toxic. However, from the survey results are still found some types of foods containing formalin. Formalin has the ability to preserve food because aldehyde groups that are easy to react with proteins to form methylen compounds, so as to reduce protein levels in food. This study aims to examine the effect of long periods of hot water immersion on decreased levels of formalin and increased protein levels in anchovies. The qualitative test of formalin content in anchovy was done by color reaction method using Schiff reagent and quantitative assay of determination of formalin and protein content was done by Schiff and Biuret method as measured by UV-Vis spectrofometer. From the results of the study found that there is a decrease in formalin levels and increased protein content in anchovy with an increase in the time immersion with hot water.

 


Full Text:

PDF

References


Alsuhendra dan Ridhawati. 2013. Bahan Toksik dalam Makanan, Bandung: PT Remaja Rosdakarya.

Andarwulan, N., Kusnandar,F., dan Herawati, D. 2011. Analisis Pangan. Jakarta: Dian Rakyat.

Astawan, M. 2008. Sehat dengan Hidangan Hewani. Jakarta: Penebar Swadaya.

Badan Pengawas Obat dan Makanan. 2003. Mengenal Formalin. Jakarta: BPOM.

Cahyadi, W. 2012. Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: Bumi Aksara.

Day, R. A., & Underwood, A. L. 2002. Analisa Kimia Kuantitatif. Jakarta: Erlangga.

Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 1995. Farmakope indinesia, Edisi IV. Jakarta: Dit. Jen POM.

Depertemen Kesehatan Republik Indonesia. 1979. Farmakope Indonesia. Edisi III. Jakarta: Dit. Jen POM.

Drastini, Y., & Dyah, A.W. 2009. Studi Metode Schiff untuk Deteksi Kadar Formalin pada Ikan Bandeng Laut (Chanos-Chanos). J. Sain, 1 (27): 25.

Gandjar, I.G., & Abdul. A.R. 2012. Analisis Obat Secara Spektroskopi dan Kromatografi. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Girsang, D. Y., Rangga, A., & Susilawati. 2014. Kasus Distribusi dan Penggunaan Formalin Dalam Pengawetan Komoditi Ikan Laut Segar. Jurnal Farmasi. Volume 19 : 3.

Habibah, T. P. Z. 2013. Identifikasi Penggunaan Formalin pada Ikan Asin dan Faktor Perilaku Penjual di Pasar Tradisional Kota Semarang. Unnes J Pub Health. 1-10.

Hardoko, Sumardi J.A., Nurhafiva. 2008. Pengaruh Proses ”Presto” terhadap Kandungan Formalin pada Ikan Bandeng. http:/www.bbrp2b.kkp.go.id/publikasi/prosiding/2008/brawijaya/PENGARUH PROSES PRESTO TERHADAP KANDUNGAN FORMALIN PADA IKAN BANDENG.

Indriastuti, F., Regina T. P., & Siti M. 2013. Formalin Test Validation With Schiff’s and Nash’s Reagent by Spectrophotometry Visible. E jurnal Universitas Negeri Yogyakarta, III (II): (3).

Kusumawati, F., & Trisharyanti, I. 2004. Penetapan Kadar Formalin yang Digunakan Sebagai Pengawet Dalam Bakmi Basah di Pasar Wilayah Kota Surakarta. Jurnal penelitian sains dan teknologi volume 5 (1): 131-140.

Manoppo, G, J., Abidjulu., & Frenly, W. 2014. Analisa Formalin pada Buah Impor di Kota Manado. Jurnal ilmiah farmasi Volume 3 (3):148-155.

Marlinda. 2015. Penetapan Kadar Residu Formalin pada Ikan Tongkol yang Diberi Jeruk Nipis. Karya tulis ilmiah. Pekanbaru: Universitas Abdurrab.

Nurtohiroh. 2016. Identifikasi Formalin pada Ikan Teri yang Dijual di Pasar Bawah Pekanbaru. Karya Tulis Ilmiah. Pekanbaru: Universitas Abdurrab.

Purawisastra, S & Sahara, E. 2011. Penyerapan Formalin oleh Beberapa Jenis Bahan Makanan serta Penghilangannya Melalui Perendaman Dalam Air Panas. Peneliti Pusat Teknologi Terapan Kesehatan dan Epidemiologi Klinik: Badan Litbang Kesehatan.

Putra, W, S. 2013. 68 Buah Ajaib Penangkal Penyakit. Yogyakarta

Rosmauli, Y. W. & Superteam, E. P. 2014. Ini Dia Zat Berbahaya Dibalik Makanan Lezat. Yogyakarta: Bhatana.

Sekarindah, T. & Rozaline, H. 2008. Terapi Jus Buah & Sayur. Jakarta: Puspa Swara.

Tarigan, D. J. 2004. Efek Toksisitas Formalin terhadap Tenaga Kerja pada Laboratorium Anatomi Fakultas Kedokteran Universitas Sumatra Utara. USU Digital Library: 1-6.

Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Whitford, D. 2005. Protein: Structure and Function. London: John Willey and Sons.

Wulandari, A. 2015. Identifikasi Formalin pada Buah Pir Yalie yang Dijual di Pasar X Pekanbaru. Karya Tulis Ilmiah .Pekanbaru. Universitas Abdurrab.

Yenni, Y. & Salosa. 2013. Uji Kadar Formalin, Kadar Garam dan Total Bakteri Ikan Asin Tenggiri Asal Kabupaten Sarmi Provinsi Papua. Jurnal Farmasi volume 2:10-15.




DOI: https://doi.org/10.52447/inspj.v3i1.1085

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright@ Pusat Penelitian Fakultas Farmasi

Universitas 17 Agustus 1945 Jakarta

Online ISSN : 2502-8421

 

Pengunjung